حمل خرده بار یا گروپاژ (Groupage) یکی از روشهای کارآمد در حمل و نقل بینالمللی است که بهمنظور کاهش هزینههای حمل و نقل برای محمولههای کوچک به کار میرود. در این روش، کالاهای متعددی از فرستندگان مختلف در یک کانتینر یا کامیون قرار گرفته و به یک مقصد مشترک ارسال میشود. این روش، بهخصوص برای صاحبان بارهای کوچک که نیاز به پر کردن کامل یک کانتینر ندارند، بسیار مقرونبهصرفه است.
حمل خرده بار یا گروپاژ روشی در حمل و نقل است که در آن کالاهای اشخاص مختلف در یک کانتینر قرار گرفته تا ظرفیت کانتینر تکمیل شده و در یک بار ارسال انجام می شود. در این حالت هزینه های حمل و نقل برای صاحبان بار کاهش می یابد، زیرا هزینه های حمل بار بین چند شخص تقسیم می شود.
کدام روش حمل کانتینری FCL یا LCL؟
اینکه از میان دو روش فول بار یا بار کامل (FCL) و خرده بار (LCL) کدام یک را انتخاب کنیم، بستگی به میزان بار ما دارد. در ادامه با ذکر مثال موضوع را روشنتر می کنیم.
فرض کنید یک تاجر قصد واردات 20 تن بار را از چین به ایران را دارد. در اینجا مناسبترین و مقرونبهصرفهترین روش حمل بار، اجاره کامل 1 عدد کانتینر است. حال اگر تاجری بخواهد واردات 1تن بار یا حتی 5 تن بار را از چین به ایران انجام دهد، اجاره یک کانتینر مقرونبهصرفه نخواهد بود.
در شرایطی که تاجر قادر به پر کردن کانتینر به صورت کامل نباشد، از ظرفیت بخشی از یک کانتینر جهت حمل خرده بار از چین به ایران استفاده خواهد کرد. مابقی ظرفیت کانتینر برای حمل بار افراد دیگر استفاده می شود. این روش حمل ونقل که بخشی از یک کانتینر جهت حمل بار در اختیار صاحب بار قرار داده می شود، درنهایت باعث صرفه جویی در هزینه های تاجر خواهد شد.
در این باره بیشتر مطالعه نمایید: حمل کانتینری
مزایای گروپاژ در ترخیص کالا
یکی از مهمترین مزایای حمل خرده بار از طریق گروپاژ کاهش هزینه های مربوط به حمل و نقل میباشد. به طوری که در یک بررسی ساده مشخص است که هزینهها بین چندین نفر تقسیم میشود. از دیگر مزایای عمده گروپاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- چند کالا در یک کانتینر. محمولههای تلفیقی به طور منظم حمل میشوند.
- در کانتینر هیچ فضای ذخیرهسازی خالی باقیمانده وجود ندارد که در غیر این صورت مجبور خواهید بود بابت آن هزینه پرداخت کنید.
- هزینه حمل و نقل بین المللی مشترک است. در نتیجه، شما یک نرخ بهتر دریافت میکنید.
از دیگر مزایای حمل گروپاژ میتوان موارد زیر را نام برد:
- بهرهوری بالا: با استفاده از روش گروپاژ، بهرهوری حمل و نقل بارها بالاتر میرود و از منابع کمتری استفاده میشود.
- کاهش آلودگی: با جمع آوری بارهای مختلف در یک کانتینر یا واحد حمل و نقل، تعداد وسایل حمل و نقل کاهش مییابد و بنابراین آلودگی هوا کاهش مییابد.
- سرعت بیشتر: با استفاده از روش گروپاژ، زمان حمل و نقل بارها کاهش مییابد و بنابراین سرعت حمل و نقل بیشتر میشود.
- بهبود خدمات: با استفاده از روش گروپاژ، خدمات حمل و نقل بهتر میشود و مشتریان راضیتر خواهند بود.
معایب گروپاژ
- پیچیدگی بیشتر: حمل و نقل با گروپاژ، نیاز به برنامهریزی دقیقتر دارد و ممکن است پیچیدگی بیشتری در مدیریت حمل و نقل ایجاد شود.
- خطر خرابی بارها: با جمع آوری بارهای مختلف در یک کانتینر یا واحد حمل و نقل، خطر خرابی بارها افزایش مییابد و ممکن است بارها با هم تداخل کنند و خسارت ببینند.
- نیاز به تجهیزات خاص: برای حمل و نقل با گروپاژ، نیاز به تجهیزات خاصی مانند کانتینرهای گروپاژ دارید که ممکن است هزینههای اضافی را به دنبال داشته باشد.
- محدودیت در حجم بار: با استفاده از روش گروپاژ، حجم بارهای قابل حمل محدود میشود و ممکن است برای بارهای بزرگتر نامناسب باشد.
- خطر از دست رفتن بار: با جمع آوری بارهای مختلف در یک کانتینر یا واحد حمل و نقل، خطر از دست رفتن بار افزایش مییابد و ممکن است برای مشتریان نامطلوب باشد.
انواع خرده بار
انواع خرده باری که برای حمل گروپاژ مناسب است میتوان موارد زیر را نام برد:
- کالاهای نمایشگاهی
- واردات کالاهای موقتی مانند کالاهای مورد نیاز برای تعمیرات دستگاه صنعتی و معدنی مختلف
- خریدهایی که از حجم و قیمت کمی برخوردار هستند
- اخذ نمونه محصولات تجاری از چندین شرکت گوناگون
- جهت حمل و نقل دستگاههای حساس مثل ایکس ری
- کالاهایی که برای مصارف شخصی خریداری میشوند
نکات مهم در حمل دریایی گروپاژ
در حمل دریایی گروپاژ یا خرده بار، برنامه ریزی جهت تحویل کالا، ترتیب بارگیری و انجام بارچینی صحیح در کانتینر مهم است. معمولاً با در نظر گرفتن ابعاد محموله، وزن محموله، بندر بارگیری و بندر تخلیه و… این برنامه ریزی صورت می گیرد. در صورتی که توجه کافی به این موضوع نشود یا بسته بندی یا بارچینی به درستی انجام نشود، احتمال آسیب دیدن محموله در حمل دریایی وجود خواهد داشت.
بستهبندی صحیح کالا: بهدلیل قرارگیری کالاهای مختلف در یک کانتینر، بستهبندی صحیح بسیار اهمیت دارد تا از آسیب به محموله جلوگیری شود.
زمانبندی ارسال: در حمل خرده بار، کانتینر زمانی ارسال میشود که بهطور کامل پر شده باشد. این موضوع ممکن است زمان ارسال بار را طولانیتر کند.
کنترلهای گمرکی: برخی از کالاها نیاز به مجوزهای خاصی دارند که ممکن است فرآیند ترخیص را کند کنند. اگر کالایی با مجوز خاص در یک کانتینر باشد، میتواند موجب تأخیر در ترخیص سایر کالاها نیز شود.
انواع بستهبندی کالاهای در حمل و نقل دریایی گروپاژ و خرده بار
بسته بندی کوچک: این نوع از بسته بندی گزینه ای اقتصادی و ارزانقیمت است. درحقیقت، با توسل به این نوع از بسته بندی، هزینههایتان با کاهش چشمگیری همراه خواهد بود. اما باید بدانید که از این نوع بسته بندی بیش از یک بار نمیتوان استفاده کرد و حتی برای محیط زیست مخرب است.
بسته بندی جعبه مقوایی: این نوع از بستهبندی در حمل و نقل دریایی LCL چندان مناسب نیست. زیرا آسیبش به محیط زیست زیاد است و در برابر وزن بالای بار، رطوب و فشار مقاومتی ندارد.
بستهبندی پالتهای پلاستیکی: پالت حمل بار پلاستیکی در مقایسه با بستهبندی مقوایی بهتر و مقاومتش در حمل و نقل دریایی گروپاژ بیشتر است. اما این نوع بستهبندی نیز ممکن است دستخوش مشکل و خرابی شود. همچنین، به دلیل تحرک راحت تر پالتهای پلاستیکی احتمال آسیبدیدگی در کالاها را بسیار بالاتر است.
مراحل حمل خرده بار
- مشاوره و تعیین نیازهای حمل
- بستهبندی و آمادهسازی کالا
- صدور بارنامه و مدارک حمل
- بارگیری و ارسال کالا
- ترخیص کالا در مقصد
- حمل خرده بار در لجستیک ایران شامل مراحل زیر است
- مشاوره رایگان
- تنظیم قرارداد
- تحویل خرده بار
- بستهبندی در صورت نیاز
- صدور بارنامه
- بارگیری و ارسال خرده بار
- پیگیری و پشتیبانی تا رسیدن خرده بار به مقصد
- تخلیه و تحویل خرده بار در مقصد
نحوه محاسبه هزینه حمل گروپاژ
برای محاسبه هزینه حملونقل گروهی، به صورت کلی میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید:
(وزن حملونقل فردی یا حجم x نرخ گروپاژ) + هزینههای اضافی + هزینههای مقصد = هزینه نهایی
در نظر داشته باشید بسته به نوع بار از حجم یا وزن در فرمول استفاده کنید. به این صورت که اگر وزن محموله بیشتر از حجم آن بود از وزن و اگر حجم آن بزرگتر بود، حجم را داخل فرمول قرار دهید.
مثال: فرض کنید شما سه محموله جداگانه دارید که باید در یک محموله گروهی ادغام شوند.
محموله ۱:
وزن: ۲۰۰ کیلوگرم
نرخ گروپاژ: ۵ دلار / کیلوگرم (۵دلار به ازای هر کیلوگرم)
محموله ۲:
وزن: ۱۵۰ کیلوگرم
نرخ گروپاژ: ۵ دلار / کیلوگرم
محموله ۳:
وزن: ۱۰۰ کیلوگرم
نرخ گروپاژ: ۵ دلار / کیلوگرم
هزینههای اضافی: ۱۰۰ دلار
هزینه مقصد: ۲۰۰ دلار
برای محاسبه هزینه نهایی اعداد را در فرمول ذکر شده قرار میدهیم:
- هزینه کل = (200kg x $5) + (150kg x $5) + (100kg x $5) + $100 + $200
- هزینه کل = ۱۰۰۰ دلار + ۷۵۰ دلار + ۵۰۰ دلار + ۱۰۰ دلار + ۲۰۰ دلار
- هزینه کل = ۲۵۵۰ دلار
در این مثال، کل هزینه تخمینی برای حمل گروهی ۲۵۵۰ دلار خواهد بود. البته در نظر داشته باشید که این یک مثال ساده است و ممکن است محاسبات واقعی شامل عوامل و متغیرهای خاصتری باشند.
محاسبه گروپاژ در حمل دریایی
حجم یا CBM محمولههای خردهبار در روش دریایی، یک تن در هر متر مکعب است که به صورت زیر محاسبه میشود:
تعداد کارتنها یا پالتها x طول x عرض x ارتفاع (همه به سانتیمتر) / تقسیمبر یکمیلیون
در نظر داشته باشید که هر وزن در هر مترمکعب، بایستی یک تن باشد. یعنی اگر محمولهای یک مترمکعب (CBM) باشد اما وزن آن 3 تن باشد، در نهایت 3 مترمکعب محاسبه خواهد شد.
منبع: صفحه Groupage Transport از CEVA Logistics
جمع بندی
حمل گروپاژ یا حمل خرده بار بهترین گزینه برای حمل و نقل محموله های کوچک از یک نقطه به نقطه دیگر است اما با توجه به حساسیت هایی که وجود دارد بهتر است که متقاضیان سرویس حمل خرده بار یا گروپاژ حمل خرده بار خود را به شرکت های حمل و نقل بین المللی دارای تخصص و تجربه بسپارند.
شرکت دروازه طلایی دریای نور با داشتن تجربه و کارشناسان توانمند در رابطه با حمل گروپاژ آماده هر گونه همکاری با شما می باشد.
برای اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تماس حاصل فرمایید.