اینکوترمز CPT چیست؟ | وظایف خریدار و فروشنده در CPT

فهرست محتوا

اصطلاح اینکوترمز CPT اختصار عبارت “Carriage Paid To” به معنای «کرایه حمل پرداخت‌شده تا مقصد» است. این قاعده از اصول برجسته اینکوترمز بوده و در حمل‌ و نقل چندوجهی کاربرد دارد. بر اساس این قاعده، کرایه حمل‌ و نقل تا مقصد توسط فروشنده پرداخت می‌شود. به این معنا که فروشنده کالا را در محل مشخص‌شده به حمل‌کننده یا فرد دیگری که خود برگزیده، تحویل می‌دهد.

در قراردادهایی که به واسطه یک شرکت حمل‌ و نقل بین‌المللی و با قاعده CPT میان فروشنده و خریدار منعقد می‌گردد، محل بارگیری (مبدأ) توافق می‌شود. با این شیوه، مسئولیت سالم رسیدن بار یا حتی تحویل آن در مقصد به عهده فروشنده نخواهد بود.

در صورت تمایل به مطالعه بیشتر درباره سایر قواعد، می توانید به صفحه اینکوترمز 2020 مراجعه نمایید.

اینکوترمز CPT چیست؟

وظایف فروشنده در قاعده CPT

در قاعده CPT اینکوترمز، قراردادی میان طرفین تدوین می‌شود که تمامی تعهدات فروشنده و خریدار به وضوح در آن ذکر شده است. اغلب، این قرارداد با مشورت یک شرکت حمل و نقل بین‌المللی تنظیم می‌گردد. طبق این قرارداد، فروشنده مسئولیت‌هایی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • اظهار کالا به گمرک مبدأ
  • تحویل کالا به بندر مبدأ
  • تخلیه بار در بندر مبدأ
  • بارگیری بر روی کشتی
  • حمل و نقل کالا تا بندر مقصد
  • تخلیه در بندر مقصد یا محل تعیین‌شده توسط خریدار
  • حمل تا نقطه نهایی در مقصد تعیین‌شده

علاوه بر فراهم کردن کالا، فروشنده باید مدارکی که در قرارداد تصریح شده است را نیز تهیه و به گمرک ارائه دهد. برای تکمیل این فرآیند و تنظیم مدارک، مشورت با یک شرکت حمل و نقل ریلی بین‌المللی یا شرکت‌هایی که خدمات حمل‌ و نقل هوایی، زمینی و دریایی ارائه می‌کنند، توصیه می‌شود.

تعهدات خریدار در ترم CPT

در گام نخست، اصلی‌ترین وظیفه خریدار در چارچوب CPT پرداخت مبلغ کالا است. علاوه بر این، خریدار وظایف دیگری نیز در حمل و نقل کالا به موجب قاعده CPT دارد که به شرح زیر است:

  • بیمه کردن کالا
  • ترخیص کالا از گمرک مقصد
  • پرداخت عوارض و مالیات گمرکی در کشور مقصد
مطالب مرتبط  اینکوترمز CIF چیست؟ | شرایط حمل CIF چیست؟

طبق اینکوترمز CPT، پس از تحویل کالا، مسئولیت هر گونه خسارت یا آسیب احتمالی به عهده خریدار است؛ چرا که فروشنده تحت اینکوترمز CPT هیچ مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت. در صورتی که درباره مفهوم اینکوترمز سوالی دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ای از هانزا را مطالعه کنید تا مفهوم CPT به شکل دقیق‌تری برای شما روشن شود.

تعیین دقیق محل بارگیری و تحویل کالا در اینکوترمز CPT

یکی از نکاتی که در راستای پاسخ به پرسش «ترم CPT چیست؟» باید به آن پرداخته شود، مشخص‌سازی دقیق مکان‌های بارگیری و تحویل کالا است. در چارچوب CPT، دو موقعیت مکانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند:

  • محلی که بار در آن تحویل داده می‌شود و در نتیجه، انتقال ریسک از فروشنده به خریدار صورت می‌پذیرد
  • مکانی که به‌عنوان مقصد نهایی کالا تعیین می‌شود و فروشنده تعهد دارد قرارداد حمل‌ و نقل را تا آن‌جا به انجام برساند

در مواردی که حمل‌ و نقل صرفاً از طریق دریا و با استفاده از کانتینر صورت می‌گیرد، تعیین بنادر مبدأ و مقصد در قرارداد از اهمیت فراوانی برخوردار است. با این حال، در این شرایط به‌کارگیری قوانین CFR به جای CPT می‌تواند انتخاب بهتری باشد.

تعیین دقیق مکان تحویل بار در چارچوب CPT

برای پیشگیری از بروز مشکلات و معضلات گمرکی در فرآیند حمل‌ و نقل بین‌المللی، به طرفین معامله توصیه می‌شود که محل دقیق تحویل محموله به متصدی حمل را در قرارداد فروش مشخص نمایند. در CPT این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است، چرا که معمولاً حمل‌ و نقل به‌صورت ترکیبی انجام می‌شود و باید به‌وضوح مکان انتقال ریسک از فروشنده به خریدار تعیین گردد.

مطالب مرتبط  CFR چیست؟ | تعریف اینکوترمز CFR در حمل و نقل دریایی

به‌عنوان نمونه، در صورتی که قصد دارید محموله‌ای را ابتدا به‌صورت هوایی از چین به ایران حمل کرده و سپس از طریق زمینی آن را به یکی از گمرکات داخلی منتقل نمایید، این فرآیند به‌عنوان حمل‌ و نقل چندوجهی در نظر گرفته می‌شود. بدین ترتیب، در قرارداد CPT باید فرودگاه مبدأ و محل نهایی تحویل کالا به‌دقت ذکر شوند و مکان دقیق بارگیری نیز مشخص گردد.

تعیین دقیق موقعیت مقصد در ترم CPT

علاوه بر تعیین مبدأ به‌صورت دقیق در قرارداد CPT، باید مقصد نهایی و محلی که خریدار کالا را تحویل می‌گیرد نیز به‌طور روشن مشخص گردد. این مکان جایی است که فروشنده تا آن‌جا مسئولیت حمل و پرداخت هزینه‌ها را به عهده دارد.

به‌عنوان مثال، اگر در واردات ماشین‌آلات خط تولید، نقطه تحویل به‌وضوح توافق نشده باشد، پس از تحویل به اولین متصدی حمل‌ و نقل، ریسک کالا به خریدار منتقل می‌شود.

بررسی مزایا و معایب قاعده Carriage Paid To

حالا که به پرسش “اینکوترمز CPT چیست” پاسخ داده شد، بهتر است مزایا و معایب این قاعده نیز بررسی شود. اصلی‌ترین عامل در سنجش مزایا و معایب CPT بستگی به این دارد که شما در نقش خریدار هستید یا فروشنده. از منظر کلی، برخی از مزایای این قاعده عبارت‌اند از:

  • کاهش ریسک حمل‌ و نقل برای خریداران
  • افزایش فروش برای فروشنده با توجه به انتقال ریسک کالا در حین حمل
  • خریدار نیاز به رسیدگی به امور صادرات و پرداخت هزینه‌های آن نخواهد داشت

هر قاعده و قانونی در اینکوترمز، علاوه بر تسهیل در حمل‌ و نقل، معایبی نیز برای طرفین دارد. معایب CPT شامل موارد زیر است:

  • افزایش ریسک برای فروشنده در طول مسیر حمل
  • مسئولیت ترخیص کالا از گمرک برعهده خریدار
  • در حمل‌ و نقل دریایی، ریسک‌های بیشتری پس از تحویل کالا به خریدار تحمیل می‌شود
مطالب مرتبط  اینکوترمز FAS چیست؟ | تعریف اصطلاح FAS در حمل و نقل دریایی

درصورتی‌که قصد دارید برای فعالیت‌های تجاری خود با استفاده از قاعده CPT از لندینگ کرافت به‌منظور حمل‌ و نقل کالا بهره ببرید، ضروری است که اطلاعات دقیقی در مورد این وسیله حمل داشته باشید.

تنظیم دقیق قرارداد با قاعده Carriage Paid To به‌همراه خدمات دروازه طلایی دریای نور

در این نوشتار به پرسش “CPT چیست” پرداختیم و قواعد مرتبط با آن را به‌صورت جامع مرور کردیم. اکنون می‌دانیم که قاعده CPT غالباً در حمل‌ و نقل‌های ترکیبی به کار می‌رود و در آن وظایف مشخصی برای فروشنده و خریدار تعریف می‌شود. هنگام تنظیم قرارداد بر اساس این قاعده، لازم است تمامی مفاد و توافقات بین طرفین با دقت تمام شرح داده شوند.

بدیهی است که تدوین این نوع قرارداد مستلزم آگاهی کافی و تسلط بر جزئیات فرآیند حمل‌ و نقل است؛ بنابراین، توصیه می‌شود اگر قصد دارید از قواعد ترم CPT استفاده کنید، از مشاوره‌های کارشناسان مجرب شرکت نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی “دریای نور” بهره‌مند شوید.

همکاران ما می‌توانند شما را یاری دهند تا در کوتاه‌ترین زمان و با کمترین هزینه، کالای خود را وارد یا صادر کنید و فرآیند تحویل یا دریافت کالا را بدون متحمل شدن هزینه‌های اضافی در اسرع وقت به سرانجام برسانید. برای بهره‌مندی از خدمات مجموعه “دریای نور”، می‌توانید به بخش “تماس با ما” مراجعه فرمایید.

منبع: AIT Worldwide Incoterms CPT

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا